Dweilen met het Paporkest

Dweilen komt van binnen uit. Uit het hart. Je hebt plezier, sluit je bij iedereen en alles aan. Het zit in je , zegt “Het Paporkest ” uit Bergen op Zoom.

Paporkest is het Het oudste dweilorkest van het Krabbegat

Het oudste dweilorkest van het Krabbegat viert in februari 2013 haar 8 x 11 jarig bestaan. Waarschijnlijk is het Paporkest met 88 jaar ook de oudste dweilband van Nederland. We hebben in ieder geval geen ouder dweilorkest kunnen vinden.
In de vooroorlogse jaren werd het Paporkest opgericht onder meer door leden van de familie van Gent. Van een echte band was toe nog geen sprake; het ging er tamelijk primitief aan toe met één of twee accordeons, één trommeltje en een zelfgemaakte saxofoon. Die tijden van “de Rat”, “de Tup” en “de Pekker” zijn al lang voorbij.
Het Paporkest is pas echt tot ontwikkeling gekomen in de vijftiger en zestiger jaren. Het onderscheidt zich van andere bands vooral door het hoge tempo waarin de verschillende potpourri’s gespeeld worden. Het is altijd een echt familieorkest gebleven. Wij doelen de families Van Nispen, Van Gent en Franken en gedurende de afgelopen 15 jaar ook de broertjes Dauphin.

Kopstukken van het Paporkest

Kopstukken waren “de Sjamp” Jan van Nispen, jarenlang de leider van het Paporkest en een legendarische figuur in het Bergse vastenavondgebeuren. Ook Rooie Ko (Schot) had als “bekkenist” een grote bekendheid in de Bergse gemeenschap.
Ter gelegenheid van dit jubileum heeft het paporkest in december 2012 – na 37 jaar – weer een CD uitgebracht.

Hoes Jubileum CD Paporkest 8 X 11
Hoes Jubileum CD Paporkest 8 X 11

Beide nummers zijn geschreven door Ruud Toussaint en de arrangementen zijn van Guus de Waal.
De productie was in handen van T.W.M. Trust N.V., tevens sponsor van deze site. (www.twmtrust.com)

De CD is tegen kostprijs (Euro 6,00) te koop in de meeste Bergse cafés maar kan ook besteld worden op
twmcur@scarlet.an, ook na de vastenavond. Een verzamelaars item dat niet mag ontbreken aan uw Vastenavendcollectie.

Volg deze link om deze nummers te beluisteren en de teksten te zien.

Speciale buttons voor verzamelaars

Verzamelaars opgelet : er zijn dit jaar ook 4 buttons uitgebracht met daarop steeds 2 of 3 muzikanten van het Paporkest.
De eerste 3 zijn zo goed als uitverkocht, maar op 2 februari verschijnt de 4e ( nummer 5 en 6 in 2014) U mag deze niet missen!

Bekijk de buttons door door de link naar deze pagina te volgen. De buttons zijn te koop bij Els van Nispen, overal waar de komende weken het Paporkest “acte de presence geeft”.